Vaivaako plantaarifaskiitti?

06.11.2019

Plantaarifaskiitilla tarkoitetaan jalkapohjan kantakalvon rappeumaa. Jännekalvon rappeuman syy ei aina ole selvä, mutta usein siihen liittyy tavallista suurempi jalkaterän rasitus tai voimakas ponnistus. Ylipaino, huonto kengät, kireä tai heikko pohjelihas, kireä akillesjänne, toistuva rasitus esimerkiksi pitkäkestoinen seisominen tai juokseminen, samoin kuin jalkaterän asentovirheet voivat herkistää vaivalle. Kipu johtuu siitä, että jalkapohjan jänne, joka kulkee jalkapohjassa, on tulehtunut. Kipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustua ja saattaa tehdä kävelyn hankalaksi, sillä kalvojänne on ollut lyhentyneessä, supistuneessa tilassa yön ajan. Noustessasi seisomaan jänne venyy ja tulehduksesta tulee kivulias

Plantaarifaskiitti voi vaivata jopa vuosia ja sen hoitaminen on pitkäkestoista. Suurin osa plantaarifaskiitti- asiakkaistani on saanut avun muun muassa triggerpistekäsittelystä jo heti ensimmäisellä hoitokerralla. 

Varaa aika käsittelyyn: Yhteystiedot


Plantaarifaskiitin itsehoito:

  • Plantaarifaskiitin itsehoidossa liikarasituksen välttäminen on keskeistä. Usein tämä tarkoittaa taukoa juoksemisesta, hyppimisestä sekä pitkistä seisomisjaksoista. 
  • Myös sopivien kenkien pitäminen sekä kenkiin asetettavat kantakupit tai geelityynyt vähentävät usein kipua.
  • Plantaarifaskiitin hoitoon on olemassa myös erityiset venytysohjeet, joilla pyritään jalkapohjan kalvojänteen venyttämiseen. Istuallaan ollessa jalka nostetaan toisen polven päälle, ja kipeän jalan varpaita venytetään ylöspäin noin 5 sekunnin ajan. Tämä toistetaan aamuin ja illoin noin parikymmentä kertaa.
  • Apteekeista on saatavilla itsehoitolääkkeitä plantaarifaskiitin hoitoon. Parasetamoli on turvallisin kipulääke, ja se sopiikin hyvin kaikenikäisille. Turvotusta vähentäviä ja tulehdusreaktiota sammuttavia tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voi myös käyttää kuuriluontoisesti muutaman päivän ajan, kunhan valmisteiden sopivuus on ensin varmistettu apteekista tai lääkäriltä. Paikallisesti voidaan kokeilla myös tulehduskipugeelejä (diklofenaakki ja piroksikaami).

Plantaarifaskiitin asiantuntijahoito: 

  • Mikäli triggepistekäsittelyllä ja itsehoidolla ei saada plantaarifaskiitin oireita korjaantumaan, lääkäri voi kirjoittaa tehokkaampia tulehduskipulääkkeitä reseptillä tai kokeilla kortisonin pistämistä sivukautta kipukohtaan esimerkiksi kolmen viikon välein yhteensä 2-3 kertaa.
  • Venytysharjoitusten tekemiseen saa ohjeita mm. jalkaterapeuteilta ja fysioterapian ammattilaisilta. Myös jalan virheasentojen hoidosta esimerkiksi tukipohjallisilla on usein hyötyä - tässäkin jalkaterapeutit voivat auttaa.
  • Plantaarifaskiitti on usein pitkäkestoinen, kuukausia kestävä vaiva. Kuitenkin yllä olevilla hoitokeinoilla jopa 80-90 % vaivasta kärsivistä paranee vuoden kuluessa kokonaan.
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita